Geschiedenis

Van 1860 tot vandaag … een weg die drie eeuwen overlapt!

 Wal.Agri is een tamelijk jonge Groep, want ze werd pas opgericht in 2001!

Maar de geschiedenis van de verschillende ondernemingen die deel uitmaken van de Groep gaat al enkele eeuwen terug, waardoor de hele Groep kan profiteren van de unieke ervaring en gedegen technische kennis van de landbouwsector die zij in de loop der jaren opdeden. Alle dochterondernemingen hielden al die tijd hun innovatieniveau op een hoog peil en pasten hun inzichten in het eigen beroep voortdurend aan om de klanten de producten, adviezen en diensten te kunnen bieden die ze nodig hadden. Zo kon elk van de bedrijven competitief blijven in een sector in voortdurende evolutie.

Hieronder volgt een kort overzicht in beelden van de verschillende fases die de geschiedenis van de leden van de Groep Wal.Agri richting gaven.

 •  

  In 1860 was de firma Lebrun al actief als plaatselijk handelaar in Mourcourt en leverde zaaigoed aan landbouwers uit de streek van Doornik.

 • In 1928 start François Brichart in de landelijke Brabantse gemeente Marbais een bedrijf voor de verdeling en opslag van meststoffen. De firma Brichart kent vervolgens een sterke groei en bouwt uiteindelijk een netwerk uit van 23 winkels.

 •    

  In 1987 telt AVEVE 16 winkels in Wallonië …

 •        

  In 1988 neemt AVEVE het kapitaal van de firma Brichart volledig over. De firma Brichart telde toen 23 winkels, verspreid over de provincies Waals-Brabant, Namen en Luik. Twee jaar later, in 1990, nemen de winkels van AVEVE de merknaam Brichart over.


 • In 1996 neemt de Groep AVEVE het familiebedrijf Lebrun en de firma Brassinne over. Zo wordt het netwerk uitgebreid met 21 Lebrun-depotwinkels in Henegouwen en 8 Brassinne-depotwinkels verspreid over Waals-Brabant en Haspengouw. Kort daarna dringt zich een reorganisatie op van het netwerk in Wallonië: de Brassinne-winkels nemen de merknaam Brichart over en Brichart en Lebrun ruilen onderling depotwinkels.

 • In 1998 realiseert de Groep AVEVE een nieuwe overname: die van de firma Lottin. Die ligt in de Luikse weidestreek en biedt dus een mooie kans voor de Groep om haar aanwezigheid in een nieuwe en heel atypische streek te verzekeren.

 • In 2001 neemt de Groep de firma Robert uit de regio Hannut-Waremme over, een streek van grote teelten. Dat bedrijf neemt al snel de merknaam Brichart over.

 • In 2001 vindt de Groep dat de vele overnames en de snelle groei die daarop volgde een strategische reflectie noodzakelijk maken. De keuze valt dan op een holdingstructuur en zo worden de uiteindelijke moedermaatschappij Wal.Agri nv en de Holding Wal.Agri geboren, gebaseerd op het strategische principe Think Global, Act Local.

 • 2002 is een strategisch jaar voor de nieuwe Holding Wal.Agri. In dat jaar neemt de Groep het opslagbedrijf Les Silos de la Meuse nv over. Met deze installatie langs de Maas in de autonome haven van Luik versterkt de Groep haar strategische positie in België inzake opslagmogelijkheden langs waterwegen.

 • 2002 is ook een Kwaliteitsjaar voor Wal.Agri! Alle ondernemingen van de Groep behalen de GMP-certificering voor de activiteiten in de sectoren veevoeder, graangewassen en transport..

 • De firma Brichart is sinds 1981 gevestigd in Keumiée in de industriezone van Sombreffe. In 2004 worden de oude kantoren vervangen door nieuwe gebouwen die het personeel meer ruimte en comfort bieden. Deze kantoorgebouwen huisvesten de centrale afdelingen “Management” en “Administratie” van de Groep.

 • In 2009 neemt de firma Lebrun Ets. Delbecque over, waardoor ze haar opslagcapaciteit kan uitbreiden langs de Schelde.

 • In 2010 volgt de overname van Etablissements Voets, die meteen de merknaam Lebrun aannemen en waardoor de Groep haar positie in de streek rond Ath verder versterkt.

 • In 2012 neemt Brichart de activiteiten over van Établissements Sibille in de streek tussen Nijvel en Charleroi. De drie depotwinkels gaan meteen onder de merknaam Brichart werken. Ook dit is weer een strategische overname voor de Groep Wal.Agri die de kunst verstaat haar positie in gebieden met een grote landbouwproductie voortdurend te versterken.

Onze bedrijven


                      Onze Tools


Contact


Wal.Agri SA

Rue de la Basse-Sambre, 16
B-5140 Sombreffe
Tél: 071/82.82.82
Fax: 071/82.82.99

Contacteer ons